Stuur een email 040 - 2212701 Ma t/m Vr: 8:00 uur tot 17:00 uur

Bergstraat 23, 5581 BL Waalre
Nederlands Engels

Spreekuur huisartsen

Naast het spreekuur voor reguliere huisartsenzorg kunt u bij de huisarts ook terecht voor kleine medische ingrepen. Voorafgaand aan een ingreep maakt u een afspraak op het spreekuur zodat er een diagnose gesteld kan worden en de juiste behandeling besproken kan worden. U kunt vervolgens een afspraak inplannen via de assistente.

De voordelen om kleine medische ingrepen door uw huisarts uit te laten voeren zijn; weinig wachttijd, dichterbij huis, uw huisarts is op de hoogte van uw medische voorgeschiedenis, ingrepen vinden plaats onder lokale verdoving en ook is het vele malen goedkoper dan wanneer u naar het ziekenhuis zou gaan.

Chirurgisch verwijderen van huidafwijkingen
Bij het verwijderen van een huidafwijking zal de huisarts eerst beoordelen of dit kan en of het noodzakelijk is. Soms kan er ook gekozen worden om een biopt (huidstans) te nemen zodat het weefsel eerst voor onderzoek wordt opgestuurd. Plekjes die weggehaald kunnen worden zijn onder andere; neavi (moedervlekken), verruca seborrhoica (ouderdomswratten) en fibromen (goedaardige huiduitstulpingen). Manieren om huidafwijkingen te verwijderen zijn: incisie (wegsnijden) of shave (weg schaven). Incisies worden in vrijwel alle gevallen gesloten door middel van hechtingen. De huisarts kiest er in veel gevallen voor om het verwijderde weefsel op te sturen om na te laten kijken. Sommige verheven huidafwijkingen komen in aanmerking voor een shave. Hierbij wordt de huidafwijkingen op huidniveau afgeschaafd. Dit geeft een zeer mooie genezing. De ontstane schaafwond wordt met een speciale drukpleister afgeplakt.

Hechten bij ongevallen
Wanneer er door een ongeval een snij-, of scheurwond ontstaan is dient u contact op te nemen met de praktijk. Belangrijk is dat u zelf vooraf de bloedende wond dichtdrukt met en steriel verband of schone (thee)doek. Houd het bloedende lichaamsdeel omhoog. Wanneer het gaat om een weinig bloedende wond spoel deze dan ook altijd 1 a 2 minuten uit met lauw stromend water. De huisarts beoordeeld de wond en besluit vervolgens of de huid gehecht wordt met hechtdraad, hechtpleisters of wondlijm.

In het geval van een gehechte wond met hechtdraad zal de huisarts altijd aangeven na hoeveel dagen u de hechtingen bij de assistente moet laten verwijderen.

Verwijderen atheroomcysten
Een atheroomcyste (talgkliercyste) ontstaat wanneer een talgklier verstopt raakt. Een atheroomcyste ontstaat vaak geleidelijk en is voelbaar als een hard bultje onder de huid. Een talgkliercyste kan in de regel vaak geen kwaad. Als u er toch last van heeft, kunt u de atheroomcyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten. Soms kan een verstopte talgklier scheuren onder de huid, dan spreken we van een een ontsteking. Dit wordt gekenmerkt door roodheid, warmte en pijn van de huid en cyste. In dit geval kan het nodig zijn dat de huisarts een klein sneetje zet om het talg en pus uit de huid te laten. De pijn zal dan snel afnemen.

Nagelextracties
Wanneer u last blijft houden van een ingroeiende teennagel welke niet-chirurgisch is behandeld, of bij het vaker terugkeren hiervan kan in overleg met u gekozen worden voor het verwijderen van een strookje nagel. Tijdens de ingreep wordt de teen eerst gedesinfecteerd waarna de huisarts de teen zal verdoven. Vervolgens wordt de teen afgebonden met een elastiek om het bloeden te beperken. Met een speciale schaar zal de huisarts een strookje nagel verwijderen. Als volgt zal de huisarts een wattenstaafje gedrenkt in Fenol op het nagelbed aanbrengen voor een korte tijd. Dat zal er voor zorgen dat de nagel niet opnieuw aangroeit. Als laatste wordt de teen schoongemaakt en verbonden.

Plaatsen/vervangen van spiraal
Een spiraaltje is een veel gekozen vorm van anticonceptie. Een spiraaltje ziet eruit als is een dun ankertje van kunststof van ongeveer een cm of 3 lang. De huisarts plaatst deze in je baarmoeder waar het een kleine hoeveelheid hormonen afgeeft. De menstruatie kan veranderen of zelfs wegblijven na het plaatsen van een spiraaltje. Wanneer het spiraaltje verwijderd wordt, bent u meestal snel weer regelmatig ongesteld. Een spiraaltje biedt 5 jaar bescherming tegen een zwangerschap.

Plaatsen/vervangen van pessarium
Een pessarium kan worden ingezet bij vrouwen wanneer er sprake is van een verzakking. De ring duwt de verzakking terug, waardoor klachten als oa ongewenst urineverlies verminderen of verdwijnen. Voordat de huisarts de definitieve pessarium plaatst zal eerst een afspraak vooraf gaan waarbij het juiste pessarium wordt aangemeten. Dit is een pijnloos onderzoek. Van een goed passend pessarium voelt u in de meeste gevallen vrij weinig. De huisarts geeft aan wanneer u op controle moet komen om daarbij ook het pessarium te reinigen.

Gewrichtinjecties
Bij hevige schouder-, heup en/of knieklachten kan de huisarts er, in samenspraak met u, voor kiezen om een corticosteroïden injectie te plaatsen om de pijnklachten te verminderen. Dit wordt meestal pas gedaan als andere behandelingen niet effectief zijn of de pijn te heftig is. De corticosteroïden remmen de ontsteking in een gewricht. Meestal werkt de injectie vrij snel, soms wordt de pijn tijdelijk erger na de injectie (een of meerdere dagen). In sommige gevallen komen klachten na een paar maanden weer terug.

Hevige bloedneus
U kunt bij de huisarts terecht komen met een hevige bloedneus wanneer het bloeden niet gestopt is nadat u twee keer tien minuten de neus heeft dichtgeknepen volgens de gegeven instructies. De huisarts kan er in deze gevallen voor kiezen om een neustampon in te brengen om het bloeden te stelpen. Deze lange tampon wordt met voorzichtigheid ingebracht en zal 1 tot meerdere dagen blijven zitten. 

Verwijderen staalsplinter uit het oog
Wanneer er een staalsplinter in het oog terecht is gekomen kan de huisarts deze verwijderen met een speciaal oogfreesje. Eerst kan de huisarts met een speciale oranje kleurstof kijken of het hoornvlies beschadigd is. Door de kleuring wordt een beschadiging duidelijk zichtbaar door de blauwe lamp welke hiervoor gebruikt wordt. U heeft geen last van de kleurstof, u kunt gewoon zien. De kleurstof verdwijnt vanzelf weer uit het oog. Bij het verwijderen van de splinter zal uw oog van te voren eerst worden verdoofd met een oogdruppel.