Assistentespreekuur
Voor dit spreekuur kunt u terecht bij Harriëtte, Yvonne of Daniëlle.
U kunt een afspraak maken op de volgende dagen tussen de volgende tijdstippen:
- Maandag tussen 10:30 en 12:00 en tussen 15:00 en 16:00
- Dinsdagmiddag tussen 15:00 en 16:00
- Donderdagmiddag tussen 10:30 en 12:00 en tussen 15:00 en 16:00
- Vrijdag tussen 10:30 tot 12:00 en tussen 15:00 en 16:00
Onze assistentes voeren de volgende behandelingen uit
Het uitspuiten van uw oren
Oren uitspuiten gebeurt wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit, u zult dit merken door een beperkt gehoor. Wij vragen u om het liefst 2-3 dagen voor uw afspraak uw oren te druppelen met sla-, of olijfolie zónder kruiden. Blijf na het druppelen van een oor ongeveer 15 minuten liggen zodat de olie goed in het oor kan lopen, herhaal indien nodig de procedure aan de andere kant van het oor. Herhaal dit 2-3 maal op een dag. Doormiddel van een speciaal ontworpen oorspuit zal de assistente met lauw water de oren voorzichtig uitspuiten waarbij de prop uit de gehoorgang loslaat. Het is een pijnloze behandeling.
Het meten van de bloeddruk, en aanleggen van 24-uurs bloeddrukmeter
Wanneer u een afspraak heeft om de bloeddruk te laten meten zorg dan dat u op tijd in de wachtkamer plaatsneemt zodat u voorafgaand aan de meting 10 minuten hebt gezeten. Dit is zodat de meting een betrouwbaar beeld geeft. Belangrijk is ook dat u voorafgaand aan de meting geen intensieve handelingen hebt verricht wat bloeddruk verhogend werkt. Bij een 24-uursmeting zal de assistente uw aansluiten op een bloeddrukmeter die overdag om de 30 minuten meet en 's nachts om de 60 minuten. U komt de volgende dag terug om de meter weer af te laten halen. De uitslag zal op een later moment besproken worden met de aanvrager van de meting (huisarts of praktijkondersteuner).
Het maken van ECG (op verzoek van de huisarts)
Aan de hand van een hartfilmpje (ook wel ECG genoemd) kan de huisarts onderzoeken of uw hart goed functioneert. U zult bij de assistente komen voor het maken van het ECG. De huisarts beoordeeld de uitslag hiervan, soms wordt er overlegd met een cardioloog. Een hartfilmpje wordt door ingezet om uw hartklachten te onderzoeken.
HB prikken (op verzoek van de huisarts)
Het hb wordt in de praktijk bepaald via een vingerprik. Dit onderzoek wordt ingezet om te kijken of u mogelijk bloedarmoede heeft.
CRP prikken (op verzoek van de huisarts)
De assistente kan een CRP sneltest uitvoeren via een vingerprik. Zo kan de huisarts bepalen of de uitslag (een eiwit) in uw bloed verhoogd is, dit kan wijzen op een bacteriële infectie.
Enkel/arm index (op verzoek van de huisarts)
De enkel/arm index wordt gedaan om te bepalen of u vernauwingen heeft in de slagaders van de benen. Hiervoor zal de assistente de bloeddruk meten aan de enkels en bovenarmen.
Het laten zetten van injecties (vitamine B12, tetanus, prikpil, ed)
Voor verschillende injecties zoals o.a. vitamine B12, prikpil, griepvaccinaties en tetanus kunt u bij de assistente terecht. Afhankelijk van het soort injectie zal deze in de spier of onder de huid gezet worden.
Wondverzorging
De assistentes zijn opgeleid om wondzorg uit te kunnen voeren, zowel voor acute als chronische wondzorg. Ook hebben zij verstand van verschillende wondmaterialen.
Hechtingen verwijderen
Bij het plaatsen van de hechtingen zal de arts altijd aangeven na hoeveel dagen de hechtingen verwijderd moeten worden, dit verschilt per locatie. Het verwijderen van de hechtingen zal de assistente altijd eerst "om en om" een hechting verwijderen om goed te kunnen beoordelen of de huid al voldoende gehecht is.
Zwachtelen
Om oedeem, opgehoopt vocht, uit uw benen af te voeren kan de huisarts besluiten dat het raadzaam is om te starten met zwachtelen. Het is aan te raden om naar met ruimzittende onderkleding en ruime schoenen naar de afspraak te komen. Het zwachtelen zorgt er namelijk voor dat u iets minder makkelijk in de schoenen en broek kan komen. Na het zwachtelen zal het vaak nodig zijn om steunkousen te dragen.
Ook kan er een zwachtel worden aangelegd ter ondersteuning bij bijvoorbeeld een verstuiking.
Uitstrijkjes maken
De assistente is opgeleid voor het maken van uitstrijkjes. Wanneer u in aanmerking komt voor dit onderzoek krijgt u een uitnodiging per brief via het bevolkingsonderzoek. Deze brief dient u mee te nemen naar de afspraak. Er kunnen geen uitstrijkjes worden verricht tijdens de menstruatie. De uitslag volgt later per post via het bevolkingsonderzoek.
Aanstippen plekjes/wratten met stikstof (na beoordeling huisarts)
Het aanstippen van wratten wordt gedaan met stikstof wat ervoor zorgt dat de wrat bevriest. Het doel hiervan is om de wrat af te laten sterven. Het aanstippen met vloeibare stikstof geeft een brandend gevoel en pijn. De ergste pijn verdwijnt binnen enkele seconden na het loslaten van het wattenstaafje.
Afnemen MMSE test
De MMSE (Mini-mental state examination) is een test welke wordt ingezet bij een vermoeden op geheugenproblemen of dementie. Het MMSE bestaat uit enkele vragen. Hieruit wordt duidelijk hoe het gaat met iemands geheugen, taalvermogen en concentratie (cognitieve vaardigheden). De test geeft geen diagnose, daarvoor is de test te algemeen. Bij de uitslag zullen leeftijd en opleidingsniveau meegenomen worden in het beoordelen van de uitslag. Een lage score betekent dus niet automatisch dat u dementie heeft. Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Vanaf een bepaalde score zal de huisarts verder onderzoek doen.
Stoppen met roken begeleiding (na consult huisarts)
Wanneer u wenst te stoppen met roken zal de eerste afspraak gepland worden bij de huisarts. Vervolgens zal u 1 op 1 begeleid worden door Harriëtte. Zij heeft hiervoor scholing gevolgd bij SineFuma Academie Rookvrij! Zowel begeleiding als medicatie en nicotinevervangende middelen worden vergoed door uw verzekering.